Любопитни факти за древните Олимпийски игри

понеделник, 25 август 2008 г.

1. Спортистите са се състезавали голи
Древните спортисти бягали, скачали, борили се съвсем голи. Именно от думата "гол" ("gymos") произлиза думата "гимнастика". По време на състезанията олимпийците са се мажели с олио, за да подчертаят красотата на голите си тела. Колкото по-красиво било тялото на спортиста, толкова повече се считало че е тренирал. Всъщност олимпийците тренирали голи, също така ходили голи и по "симпозиуми" :) Скучната днешна дума симпозиум произлиза от древногръцката "sympotein", което означавало "да пием заедно". Естествено древногръцките симпозиуми били просто пирове, на които било пълно с куртизанки.
През 6-ти преди новата ера век имало опит да се облекат спортистите, но тази идея не добила популярност.
2. Първите Олимпийски игри ги е спечелил готвач
Първите Олимпийски игри са се състояли през 776 г. преди новата ера. Първият шампион е бил пекарят Кареб. Той спечелил бягането на 190 метра - единствената дисциплина през първите 13 игри..
3. Награда - клонче от маслина
При древните гърци нямало медали. Победителите се награждавали с маслинови клончета и венци, както и амфори със зехтин. По-късно победителите се закичвали с лаврови венци и ябълки. Всички тези награди били огромна чест. Победителите ставали национални герои и били обсипвани с подаръци. Много от шампионите получавали пари за да позират на художници и склуптори.
4. Бягане, борба, бокс...
Първоначално игрите са се състояли само от бягане на 190 м. През 724 г.пр.н.е. към него се добавило двойно бягане (щафета от двама) на дистанция 384,54 м. През 708 г.пр.н.е. на 18-тата Олимпиада се появил петобоят, състоящ се от бягане, скок на дължина, хвърляне на копие и диск. На същата Олимпиада за първи път се провели състезания по борба. Съдията имал право да бие с пръчка бореца, който нарушава правилата :) Някои историци смятат, че бокса се е зародил в Спарта. Спартанците не сцитали шлемовете за необходимо снаряжение при бой, а чрез ръкопашен бой те тренирали за истинското сражение. След още 5 олимпиади през 688 г.пр.н.е. се появил и бой с пръчки, а след 2 Олимпиади и състезания с колесници.
5. Панкратион
Ако си мислите, че борбата е жесток спорт, то не знаете какво е Панкратион. На 33-тата Олимпиада през 648 г.пр.н.е. се появила най-трудната и жестока надпревара в средновековните игри. Единствената забрана в този вид бой била бъркането в очите и хапането. Всеки удар, захват и усукване са позволени - дори душенето и чупенето на пръстите на съперника. Нямало разделение по категории и ограничение във времето - боят приключвал когато противникът се предаде, изгуби съзнание или умре.
6. Олимпийските игри не са единственото забавление за гърците
Гърците обичали спорта и Олимпийските игри били само един от четирите кръга на Панелинските игри.
Олимпийски игри - най-важните игри. Правели се веднъж на 4 години в Олимпия в чест на Зевс.
Пифийски игри - играели се веднъж на 4 години в чест на Аполон.
Истмийски игри - веднъж на 2 години в чест на Посейдон.
Немейски игри - Правели се веднъж на 4 години в Немей в чест на Зевс.
Всеки победител във всяка дисциплина получавал почетна титла "периодоник".
7. Герея - игри за жени
Олимпийските игри предизвиквали голямо оживление сред гърците. Хората прииждали пеша, с каруци, с лодки отвсякъде. Изключение правели омъжените жени, които под страх от смъртно наказание им е забранено да стъпват на стадиона. Това не означава, че жените винаги са били настрана. Те си имали свои игри в град Герея в чест на богинята Гера. Те се съревновавали в дисциплината бягане, но тяхната дистанция била с 1/6 по-къса от мъжката (женската крачка е с 1/6 по-малка от мъжката). Победителките получавали зехтин и месо.
В Спарта жените участвали не само в бягането, но и в боевете. Момичетата се обучавали наравно с момчетата още от малки, за да могат да се бият. Участничките в женските игри също се състезавали голи, а на мъжете се позволявало да ги наблюдават, за да си изберат съпруга.
8. Древен "калкулатор" определял датата на започване на игрите
През 1901 г. близо до о-в Антикифера е намерено странно устройство на борда на древен потънал кораб, което получило названието "Антикиферкия механизъм". Учените смятат, че устройството е изготвено около 150-100 г.пр.н.е. С помощта на рентген учените установили някои негови удивителни функции. Това било механичен калкулатор при това с точност немислима за времето на създаването му. Предполага се, че такова устройство е възможно да се създаде стотици години по-късно. Зъбните му колела и предавки създават механичен планетариум, който предсказвал местоположението на планетите, както и слънчевите и лунните затъмнения. Надписите по него показвали, че той служел да покаже датата на започване на игрите.
9. Християнството погубва игрите
Римляните, завладяли Гърция, считали че игрите са езически обичай. През 394 г.н.е император Теодосий І издал указ, забраняващ игрите като нехристиянски обичай. През 1894 Олимпийските игри се възродили отново след 1500 години...

1 коментара:

Анонимен каза...

порно ру бесплатно ролики фильм
ебля бесплатно
слайд шоу секс толстые
секс игры аниме бесплатно
скачать порно оральный секс
фотки порнуха секс эротика
секс порно эротика девушки
виагра сиськи
порно животных
животные порно фото видео