10 развенчани мита за жените

сряда, 17 септември 2008 г.

1. В древността мъжете са осигурявали прехраната
Археолозите са доказали, че жените са осигурявали около 80% от трапезата на племето. Те събирали плодове, орехи, яйца... Месото, което ловували мъжете присъствало сравнително рядко в храната на древните хора.
2. Майките познават децата си по мириса
Шведски учени опитно опровиргали това твърдение. Те облекли 24 бебета на възраст от 1 до 4 седмици и 24 деца на възраст от 2 до 4 години в специални ризи, поглъщащи миризмата на тялото. Нито една от майките не познала миризмата на детето си. Интересното е, че повечето бащи успяли да отделят миризмата на бебетата от децата, а няколко дори познали миризмата на детето си.
3. Жените по-лесно намират общ език с децата
Професор Рос Парк от Американския Калифорнийски Университет установил, че бащите по-често целуват новородените си бебета от майките. Също така по-лесно познавали по плача на бебето дали е гладно, уморено или иска да си играе.
4. Проявата на агресия е основно качество на мъжете
Учени установили, че не само мъжете проявяват активна агресия. В дестка възраст момченцата наистина проявяват повече физическа агресия, докато момиченцата проявяват агресия под друга форма - плетат интриги, клеветничат, манипулират хората. С възрастта тези различия между половете се размиват и съвременните жени малко се различават от мъжете в това отношение.
5. Работещите жени печелят по-малко от мъжете си
Социологически проучвания показват, че в Русия 36% от жените печелят повече от мъжете си (в Москва този процент е 40). В САЩ 30% от нежните половинки заработват повече от силния пол, докато в Европа 60% от жените получават по-високо възнаграждение.
6. Жените се приспособяват по-зле към живота от мъжете
Точно обратното. Затова средната продължителност на жените е 83,3 г, а при мъжете е 77,4 г. Италиански учени също така са открили, че двойната ХХ хромозома при жените ги защитава от някои генетични заболявания. Също така жените са по-устойчиви на диабет, сърдечно-съдови заболявания, алкохолизъм, както и на някои форми на рак.
7. Жените издържат по-малко на болка от мъжете
Според физиоложката от Университета в Сиена Ана Мария Алойзи, жените са по-търпеливи, въпреки природното болкоуспокояващо - хормона тестостерон, което притежават мъжете. При жените той е по-малко, поради което жените умеят просто да търпят.
8. Жените са по-чистоплътни
Биологът от Университета в щата Аризона, Чалз Хърб, изследвал работни бюра, телефони, клавиатури, кутии и чанти като установил, че при жените бактериите на тези места са 4 пъти повече, от тези при мъжете. Той обяснява това с козметиката и особено кремовете за ръце и лице, които ползват дамите. Това осигурява благоприятна среда за развитието на много микроорганизми.
9. Жените не обичат порно
Според социологически проучвания, от порнография се интересуват повече от 50% от жените. Истина е, че при мъжете този процент е 73. Истина е също, че много от жените скриват интереса си към порното.
10.Жените се възбуждат доста по-бавно от мъжете
Канадските учени Туули Куконен и Ирва Биник от Медицинския Централен Университет в Монреал "изпитали" 30 жени и 30 мъже. На мъжете им трябвало средно 665 секунди, а на жените 743 секунди за да достигнат до върха на възбудата.
"Разлика то 2 минути се явява статистически пренебрежима - заявил д-р Куконен. - Може да се счита, че представителите на двата пола се възбуждат за еднакво време."